RSI Nedir? – Relative Strength Index – Göreceli Güç İndeksi

Relative strength index (RSI) türkçesiyle göreceli güç indeksi bir indikatördür. En basit anlamıyla osilatör türü bir indikatördür (Osilatör nedemek?). Linke tıklayıp konuyu çok dağıtmayın, yazının sonunda dönersiniz.

Bir RSI grafiğine baktığınızda yapabileceğiniz çok basit bir çıkarım vardır. Eğer RSI değeri 100’e yakınsa hisse çok alınmış muhtemelen düşecek ya da yatay seyire girecek, eğer RSI değeri 0’a yakınsa hisse çok satılmış ve bir şeyler ters gidiyor çıkarımlarını yapabilirsiniz. Bu çıkarımlara ek olarak size şu olursa alım yapılır şu olursa satım yapılır demek mantıksız olur. Diğer tüm indikatörler gibi kendi başına bir anlamı varda olsa strateji olarak kullanmak için yetersizdir. Genelde RSI değeri 70’i geçerse hisse aşırı alınmış gibi, RSI değeri 30’un altına düşerse aşırı satılmış gibi kabul ederiz. Grafikte bulunan iki çizginin alttakinin 30 da üsttekinin 70 de duruyor olmasının genel sebebi budur.

Kişisel Yorumum

BIST hisselerinde RSI 50 altında iken bir anlam taşımıyor (bu yazı tarihi ile 2020). Ben hep aşağı yönlü RSI 50 den düşükse hisseyi 1-0 yenik kabul ederek bakıyorum.

Kullanım Şeklim

RSI grafiği ile hissenin fiyat grafiği eğer uyumlu görünüyorsa trende devam olarak yorumluyorum. Eğer biri yükselirken diğeri azalıyorsa bir hareket olacağını düşünüp hisse hakkında başka detayları araştırıyorum. Kısa vadeli tradelerimde genelde teknik analiz indikatörlerini kullanıyorum. Diğer indikatörleride çalışıp, hangi indikatör ne gösteriyor anlayıp, kendinize senaryolar oluşturabileceğiniz bir grafik ekranı hazırlayabilirsiniz.

RSI bunları söylerken aslında matematik olarak ne yapıyor?

RSI hesaplanırken hep bir sayıyla ifade edilir mesela RSI 14 gibi bu sayı kaç gün geriye yönelik hesap yaptığımızı belirtir. Hesap ise çok mantıklı bir yaklaşımdır.
RSI temel olarak 14 günlük mum grafikte yeşil mumlar yüzde kaç yükselmiş ortalaması, kırmızı mumlar yüzde kaç düşmüş ortalamasını inceler.

Basit Formül:

RSI = 100 – [100 / ( 1 + (Ortalam yukarı yönlü fiyat değişimi / ortalama aşağı yönlü fiyat değişimi ) ) ]

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir