Her Hangi Bir Risk Yönetim Senaryosu : BRMEN 5-9 Haz

Bu yazının konusu 5 Haziran saat 15:00 deki Pozitif hacime karşılık açtığım pozisyonu neden kapadım? Grafik yazının en altında.

Öncelikle 9 haziranm saat 12:00 öncesindeki pozitif hacimlere bakın. (Hacim grafiğin altındaki yeşil kırmızı barlar). Pozisyon açmama sebep olan gün ağırlıklı ortalama ve hacimde fiyat 1.49 iken, ikinci oluşan hacimde ise yaklaşık ortalama fiyat 1.55 oldu bu fiyata kadar aradaki sürede kâr havuzu ise yaklaşık 200 bin ₺. Kağıtta iki büyük fon işlem yapıyor ve 200 bin ₺ kâr havuzuna 4 miyon lot nasıl satılır diye düşündüğümde. Bu fiyattan vermenin mantıklı olduğu kanaatine varıp daha çok risk almak yerine %8 kârla pozisyonu kapadım. Bu tamamen kişisel risk yönetiminiz. Yazının amacı kısa vadeli bir posizyonda risk realizasyonu senaryosuna bir örnek anlatmak. Bu tarz keskin alınmış kararlar ve realize kârlar uzun vadede sermayenizi büyütmeye çok faydalı olacaktır.

Peki, ne olsa taşırdım?

8 haziran kapanış ve 9 haziran açılışta bu düşüş yaşanmasa ve yatay seyirde devam ediyor olsa taşırdım. Bu durum, kağıtta ki kâr havuzunun küçük olduğunu ve hala bu boyutta yapılan bir alım pozisyonunun kapatılması için yeterli kâr olmadığını gösterirdi. Toplamda açık geçirilen 3 günlük bir pozisyonda hacimlerin ve değişimlerin %25 kâr potansiyeli vermiş olması beni işlemi kapatmaya sevk etti.

Bu yazının senaryosunda aracı kurum dağılımını incelemediğinizi ön koşul olarak kabul ettim.

Bu senaryoda özetle: %8 kârla 3 gün vadeli bir pozisyonun kapatılmasına bir sebep anlatmış oldum.

Yeşil barlar pozitif hacim yani fiyat yükselirken yapılan hacimi ifade ediyor; ki bunu almak gibi yorumluyorum.

Kırmızı barlar fiyat düşerken oluşan hacimi ifade ediyor; ki bunu satmak gibi yorumluyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir