CFD ya da KFS ya da Fark Sözleşmeleri Nedir?

İngilizce kısaltmasıyla CFD (contract for differences ) olan türkçesiyle Farkı Sözleşmeleri ileri düzey yatırım araçlarıdır.

CFD’ler başlangıçta hedge fonları ve kurumsal tüccarlar tarafından Londra Menkul Kıymetler Borsası’ndaki hisse senetlerinde düşük maliyetli işlemler için kullanıldı. Hem küçük bir marj gerektiriyorlardı hemde hiçbir fiziksel hisse el değiştirmediğinden Londradaki damga vergisinden kurtuluyorlardı.

Farkı sözleşmesi nasıl çalışıyor?

Büyük bir şirket gidiyor petrol alıyor aldığı bu petrolu hedgelemek için yakınındaki bir borsaya fark sözleşmesi sunuyor.
Sözleşmeyi sunarken belirli bir süre sonra bu sözleşmeyi geri satın alacağını söylüyor ve bir CFD(KFS) oluşmuş oluyor.
Şirketin fiziksel olarak petrol aldığında ödediği fiyat bu sözleşmenin açılış fiyatı oluyor.
Süre sonundaki fiyat ise kapanış fiyatı oluyor.

Bu sayede küçük yatırımcılar fiziksel olarak petrol almadan petrol fiyatlarıyla takas yapabilmiş oluyor. Bunu sunan şirketin bir çok amacı olabiliyor. Petrolü satana kadar likit kaynaklarıı korumaktan tutun fiyatlara karşı kendini hedgelemek gibi.

Süre sonunda CFD fiyatı eksiye düşerse genelde sözleşme sahiplerinden bir ödeme alınmıyorken parada ödenmiyor.

CFDlerde en büyük risk ise çoğu tezgah üstü araçta olduğu gibi CFD yi sunan şirketin süre sonunda finansal olarak geri alımı karşılayamaması durumudur. Bu durumda yatırımcılar sahip oldukları sözleşmelerin karşılıklarını alamayacaklardır.

3 Yorumlar

    • Genel anlamda takas bank sigortalılar ama bunu yerli onaylı aracı kurumlar için söylüyorum. Yurtdışı şirketlerle işlemler riskli.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir